Älä tule paha stressi, tule hyvä stressi

P1080004.JPG

Syksy on monelle uudistumisen aikaa. Ajanjakso, jolloin aloitetaan liikunta kesän jäljiltä uudelleen ja laitamme itsemme kerralla ruotuun. Haluamme elää hyvin ja oikein.

Kaikkea pitäisi, mutta mitään ei jaksa

Ehkä teemme ruokaremontin, luovumme herkuttelusta, alkoholista ja tupakasta. Hamstraamme kursseja, joiden avulla kehitämme itseämme, opettelemme uusia taitoja ja etsimme uudesta harrastuksesta energiaa syksyyn.

Kenties vaan hyggeilemme kotona. Puemme kodin syksyn lämpimiin väreihin, sisustamme tyynyillä, vilteillä ja kynttilöillä. Hankimme myös makoisaa teetä pimeisiin syysiltoihin, kun se punaviinikin on kiellettyjen asioiden listalla.

Saman aikaisesti töissä alkaa monta uutta asiakasprojektia, lasten harrastukset ja kuljetusrumbat pyörähtävät käyntiin ja kesän rentous ja lämpö on vain kaukainen muisto kännykän kuvagalleriassa. Stressikäyrä nousee, ahdistaa ja kaikkea pitäisi kovasti tehdä. Mutta mitään ei ehdi tai jaksa. 

Suoritammeko hyvää elämää?

Ehkä pystyt samaistumaan kuvaukseen? Kyseessä on kiinnostava ilmiö, josta myös Eeva Kolu kirjoittaa kirjassaan Korkeintaan vähän väsynyt. Uuvutamme itsemme kaikella mukavalla. Uuvutamme itsemme asioilla, joiden pitäisi tuottaa meille mielihyvää, onnellisuutta ja hyvää oloa. Hyvän olon etsimisestä tulee suoritus, joka voi luiskahtaa ylitekemisen puolelle. Positiivisesta stressistä tulee negatiivista.

Stressillä on monia muotoja

Positiivinen eli eustressi saa meidät toimimaan, se pitää pyörät pyörimässä ja vireystason hyvänä. Työteho on hyvä, olet jaksava ja pystyvä. Luultavasti liikut sopivasti, syöt hyvin ja säännöllisesti sekä nukut riittävät yöunet makoisasti. Vaikka stressiä on, pystyt palautumaan siitä mainiosti arjen hulinan keskellä. 

Valitettavan usein stressi kuitenkin jää liian pitkäksi aikaa kylään, jolloin hermosto ylivirittyy, hermo kiristyy, unen laatu ja määrä kärsii ja syöminenkin on mitä sattuu. Palautuminen ei ole riittävää ja stressi luiskahtaa negatiivisen eli distressin puolelle. Pahimmillaan stressi voi olla hyvinkin pitkäkestoista, jopa vuosia kestävää, ja saattaa pahimmillaan johtaa vakaviin fyysisiin oireisiin, syvään uupumukseen ja loppuun palamiseen. Kehon ja mielen energiavarannot on jonakin päivänä vain käytetty loppuun. Palautuminen saattaa silloin viedä kauan.

Tähän väliin mahtuu myös vähemmän tiedostettu kyseenalainen progressiivinen stressi, jossa palautuminen ei ole enää optimaalista. Uni on ajoittain huonoa, olet ehkä ahdistunut, mutta se ei valtaa sinua täysin. Sinnittelet, mutta samalla tiedostat, että näin ei voi pitkään jatkua.

palautuminen.png

Palautumisen taika

Himmaa palautumisstudion perustaminen on minulle unelman rakentamista. Ponnahdan ilolla sängystä aamuisin ja jatkan loputtoman to do -listan läpikäymistä. Tehtävää on paljon ja kuljen suurimman osan päivää vahvasti mukavuusalueeni ulkopuolella selvittämässä milloin mitäkin haastetta.

Iso ero aikaisempiin työpaineisiin on stressin laadussa. Koen stressin pääsääntöisesti positiivisena ja energiani ovat hyvät. Koen selviäväni asioista, en ahdistu tai kiukuttele kanssaihmisille. No joo, ehkä välillä tulee itkupotkuraivarit ja ajatuksia siitä, että en osaa enkä pysty. Mutta nykyään tiedän, että tunne menee pois. 

Kaikki järjestyy ja olen äärimmäisen kiitollinen itselleni, että olen tekemässä hyvien ihmisten tuella Turun mageinta ja ainoata palautumisstudiota. 

Tässä on kyse palautumisen taiasta. Kun sinulla on taidot aktiiviseen palautumiseen ja tieto sen merkityksestä arjen kiireistä selviämiseen, voi elämä näyttäytyä yllättävän helpolta ja se pimeinkin myrskypäivä aurinkoiselta.

 
quote-yellow.png

Palautumista voi

harjoitella.

 

Himmaa – rentouta keho, palauta mieli

Himmaa Oy on palautumisen sanansaattaja. Voit tulla meille harjoittelemaan taitoja, jotka auttavat sinua voimaan paremmin ja ylläpitämään kehon ja mielen vireyttä. Palautumisen optimointiin suunnitellut Hengähdyshetkiä ® viikkotunnit ovat hyvä tapa harjoitella näitä taitoja. Tai kenties nia-tanssi on sinulle oikea palautumisen muoto? Tai Himmaan Flow ja Slow joogatunnit tai rentouttava joogahieronta? Voi olla, että tarvitsetkin vähän intensiivisempää lähestymistä aiheeseen ja palautumisvalmennus olisi tähän syksyyn hyvä ryhtiliike omaan hyvinvointiin? 

Löydä oma tapasi himmailla. Olemme täällä aivan pian auttamassa juuri sinua. Himmaa palautumisstudion avajaisia vietetään osoitteessa Käsityöläiskatu 7a, Turku lauantaina 16.10.2021 klo 11 alkaen. Avajaisohjelma löytyy Facebookistamme

Pääset nyt myös varaamaan paikkasi viikkotunneiltamme, kursseiltamme ja työpajoilta. Ostoksia voit tehdä Himmaa kaupasta tai suoraan studioltamme.

Nähdään pian,

Emma

Emma Uotinen

Emma on Himmaan perustaja & recovering hero. Voit tutustua Emmaan paremmin täältä.

Emma on 40+ kahden nuoren äiti, joka harjoittelee elämää ilman pingottamista. Hän rentoutuu kirjoittamalla ja elämää tutkimalla. Himmailua blogissa Emma jakaa ajatuksiaan stressistä, rentoutumisesta, joogasta, palautumisesta, elämästä ja himmailijan arjesta. Tervetuloa mukaan!

Previous
Previous

Kun pysähtyminen pelottaa. Ja liikkuminen myös.