hyvin palautunut, täydeksi latautunut

Palautumisessa on kyse hermoston vireystilan tasapainotilasta. Palautumista tarvitaan, jotta pystymme lepäämään ja hermostomme ei käy jatkuvasti ylikierroksilla. Palautuneena stressitasomme laskee ja olomme on levännyt ja rauhallinen. 

Palautumisvaje syntyy, jos työpäivän aikana olet jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa, tunnet olosi kuormittuneeksi ja stressaantuneeksi. Ja kun tähän päälle vietät vapaa-ajan aikatauluvetoisesti ja esimerkiksi treenaten kovaa, ei keho ja mieli saa hermostollista rauhaa riittävästi. Luultavasti yön lepo ei riitä palautumiseen, koska stressitaso on kova ja uni jää heikkolaatuiseksi. Tästä syntyy nopeastikin kierre, jonka katkaisuun voimme tarvita merkittäviäkin muutoksia elämäntapoihimme.

 

Miten palautumista voi edistää?

Tämä on kysymys, jonka kanssa asiakkaani saapuvat palautumisvalmennukseen. Tämä on myös kysymys, jonka kanssa itse olen paininut vuosia. Vielä kymmenen vuotta sitten ymmärtämättä edes sen merkitystä. Palautuminen on taito, jonka usein huomaa vasta, kun se puuttuu tai häviää vaivihkaa. Sen huomaa, kun eteen tulee tilanne, jossa palautumista ei tapahdukaan kuten olemme tottuneet. Vanhat luontaiset palautumiskeinot eivät enää toimi tai ole riittäviä. Muutumme iän karttuessa ja samalla palautumisen tarpeet muuttuvat. Nuorena toimineet keinot eivät välttämättä enää toimi 4-kymppisenä ja silloin saatat tarvita apua oman palautumisen kanssa. Palautumisen menetelmiä on lukuisia ja jokaisen meistä on löydettävä juuri meille sopivat tavat.

Oma havahtuminen

Minä havahduin rajusti omaan palautumisvajeeseeni melko tarkalleen kuusi vuotta sitten. Yhtenä iltana romahdin ja putosin pois elämästäni. Minulle ja lähipiirilleni tilanne tapahtui siinä hetkessä yllättäen, mutta jälkikäteen viisas kehoni oli varoittanut minua jo vuoden ajan sitä ennen. Kärsin pistävistä ja erittäin vaikeista pääkivuista, unettomuudesta, olin stressaantunut, ahdistunut ja kiukkuinen. Tuona iltana kuusi vuotta sitten huhtikuussa löysin itseni kylpyhuoneen lattialta ja ajattelin, että en enää koskaan pääse sieltä ylös. 

Tämä aika on sumuinen jakso elämässäni ja se on muuttanut minua enemmän kuin mikään muu. Minun kohdallani kyse ei ollut puhtaasta työuupumuksesta tai burnoutista. Minun diagnoosina oli erittäin vaikea masennus ja siitä seurannut traumaperäinen dissosiaatiohäiriö. Olin sairaslomalla 14 kuukautta. Vietin myös pitkiä jaksoja osastohoidossa sekä päiväsairaalassa. Sairaalassa harjoittelin fysioterapiaryhmässä hengittämistä ja kehon rentouttamista. Vasta tämän traumaattisen keho -ja mielikokemuksen jälkeen olen ymmärtänyt palautumisen merkityksen. Olen opetellut kuuntelemaan kehoni viestejä ja myös harjoittanut itseäni tottelemaan niitä. Tie ei ole ollut helppo, saati nopea.  Sairastumisen jäljet ovat minussa aina. Edelleen joka kerta, kun olen väsynyt tai surullinen muistot nousevat esiin kehollisena kokemuksena. 

Joogan voima

Joogan parantava vaikutus on ollut minulle käänteentekevää. Iso osa kuntoutustani oli säännölinen yin joogan harjoittaminen, monivuotisen terapian ohella. Vasta kahden vuoden jälkeen tuosta hetkestä kylpyhuoneen lattialla, uskalsin liikuttaa, avata ja voimistaa kehoani enemmän. Ja se alkoi tuntua koko ajan paremmalta. Minulle jooga oli ollut harjoitus muiden joukossa vuodesta 1999. Vasta 2016 siitä tuli jotain muuta. Joogasta tuli minun pakoreittini ja pelastus. Harjoitus, jossa ei ole hyvää tai huonoa suoritusta. Harjoitus, jossa liike yhdistyy hengitykseen. Harjoitus, joka auttaa levotonta mieltä rauhoittumaan ja ahdistunutta kehoa rentoutumaan. 


Kosketuksen ja kuuntelun taito

Uskon, että omilla kokemuksillani on ollut vaikutuksensa myös siihen, että koen tärkeäksi palautumisesta puhumisen ja muiden auttamisen. Haluan kulkea asiakkaan rinnalla valmentajana ja kuuntelijana. Ammennan omakohtaisista kokemuksistani, mutta ennen kaikkea vuosien opiskelusta. Olen opiskellut hengityksen säätelyä, anatomiaa ja asanalinjauksia joogaohjaajakoulutuksissa, kosketusta ja keho-mieliyhteyttä kouluttautuessani joogahierojaksi sekä palautumisen ja stressinhallinan teoriaa ja valmennuksellisia menetelmiä, kun opiskelin  palautumisvalmentajaksi. Suurin opettajani on asiakas ja aito kohtaaminen. Ihmisen avoimuus ja luottamus. Keho, joka ei valehtele. Olen tästä syvästi kiitollinen.

Useat joogahieronta-asiakkaat ovat todenneet hoidon jälkeen, että minulla on kosketuksen taito. Asiakkaani valmennuksessa ovat kuvailleet, että minulla on kyky esittää oikeat kysymykset. Monet ovat myös kertoneet, että ensimmäistä kertaa heistä tuntui, että joku oikeasti ymmärtää ja kuuntelee sekä antaa konkreettisia vinkkejä palautumisen avuksi. Nämä sanat ovat suuri kunnia.

Omat kokemukseni ovat avanneet aistini uudella tavalla. Tämä on ollut minulle valtava rikkaus palautumisvalmentajana, joogahierojana ja joogaopettajana. Tämä on myös aika ajoin raskasta. Aistini kuormittuvat herkästi ja palautumistarpeeni on suuri. Onnekseni osaan koko ajan paremmin huolehtia omasta palautumisesta. Toivon, että tulen tässä vuosi vuodelta paremmaksi.

I'm still tiered

Oletko jo käyttänyt huomisenkin väsymyksen? Himmaa hahmon lausahdus on napattu Facebookista 02.2022, tekijä tuntematon.

Hengityksen herra ja rouva

Tämä omakohtainen stoori sai kaiken kietoutumaan yhteen. Himmaa on palautumisstudio, jossa asiakas kohdataan yksilönä ja kaikessa tekemisessä on kyse asiakkaan hyvinvoinnista. Olemme psykofyysisiä olentoja ja siksi kehosta huolehtiminen huoltaa myös mieltä. Mieltä hoitaessamme yksi parhaimmista hoitokeinoista on kehosta huolehtiminen. Näen, että kehon ja mielen yhdistää hengitys, jota säätelemällä voimme tehdä lähes ihmeitä pitkällä juoksulla. Hengityksen säätelyä harjoittelemalla, meillä on suora yhteys hermostoomme. Säännöllisen harjoittelun avulla me olemme oman hengityksemme herroja ja rouvia - me säätelemme hengitystämme eikä hengitys säätele tai määritä meitä. 

Palautumisen personal trainer

Palautumisvalmennus on psykofyysistä valmennusta, jossa pureudumme juuri sinun palautumisen haasteisiin. Etsimme sinulle oikeita tapoja palautua ja hallita arjen kuormitusta. Kuntosalien personal trainerit ovat monelle tuttuja ja treenaamme viikottain PT:n ohjauksessa ja kannustamana. Mitä jos tänä vuonna hankkisit itsellesi oman palautumisen PT:n, joka auttaa sinua elämään onnellista ja mukavaa arkea?

Pidäthän huolta omasta palautumisesta. Ja jos tarvitset tähän apua, niin autan sinua mielelläni!


Keep strong!

Emma Uotinen

Emma on Himmaan perustaja & recovering hero. Voit tutustua Emmaan paremmin täältä.

Emma on 40+ kahden nuoren äiti, joka harjoittelee elämää ilman pingottamista. Hän rentoutuu kirjoittamalla ja elämää tutkimalla. Himmailua blogissa Emma jakaa ajatuksiaan stressistä, rentoutumisesta, joogasta, palautumisesta, elämästä ja himmailijan arjesta. Tervetuloa mukaan!

Previous
Previous

himmaa - siis mitä?

Next
Next

valinnoista ja nautinnoista