himmaa - siis mitä?

Himmaa, olet jo perillä. Himmaa tahtia, älä itseäsi. Mitä himmailulla tarkoitetaan ja miksi juuri himmaa? Ajattelin tällä kertaa avata sanan merkitystä teille ja miksi olen nimennyt kolmannen lapseni juuri Himmaaksi.


Yrityksen nimen keksiminen on vähintään yhtä vaikeaa, kuin oman lapsen nimeäminen. Sillä erotuksella, että yrityksen nimen tulisi olla mielellään toimintaa kuvaava, jollakin tavalla nerokas, mieleenpainuva ja vielä uniikki. 

Useat asiakkaat, tutut, tuntemattomat, ystävät ja ventovieraat ovat kiitelleet minua Himmaa nimestä. Kiitos palautteesta - minä(kin) rakastan sitä. Se kertoo kaiken oleellisen yrityksestäni. Se on napakka, nuorekas ja helppo lausua ja tilastollisesti näyttää jäävän mieleen. Toistuvasti ehdottomasti suosituin hakusana, jolla googlessa meitä haetaan on puhtaasti “himmaa”. 


Urbaani sanakirja määrittelee “himmaa” sanan “hidasta vauhtia”.

Himmailu on mielentila

Minulle himmaa sanana edustaa vauhdin hidastamista, hellittämistä, rauhoittumista ja kierrosten laskemista. Se tarkoittaa ei pingoittamista, elämään rennosti suhtautumista. Himmailu on mielentila ja tapa, jolla katsomme maailmaa.

Himmaa ja himmailu ei ole laiskuutta, saamattomuutta, selkärangattomuutta. Himmaa on viisautta ja taitoa hidastaa tahtia, kun menee turhan lujaa ja ymmärrystä laskea kierroksia, kun mopo keulii. 

Jos himmaat, ei se tarkoita, että arastelet tarttua toimeen, pelkäät pahinta tai et uskalla elää hetkessä. Päinvastoin, kun mielentilana on himmailu, pystyt tekemään tehokkaammin päätöksiä, suhtautumaan positiivisemmin elämään ja hyväksyt ympärilläsi olevat ihmiset paremmin. Turha rautakanki on pois sieltä jostain ja voit suhtautua vähän rennommin sekä omaan että muiden elämään. 


Himmaa ja palautuminen

Palautumisen kontekstissa himmailu on ennen kaikkea rauhoittumista oman kehon, hengityksen ja ajatusten äärelle. Useimmat meistä kaipaavat palautumiseen lepoa ja rauhaa. Tutkimusten mukaan noin 90 % vuorokauden palautumistarpeesta hoituu yön aikana. Mitä huonolaatuisemmin ja vähemmän nukut sitä enemmän palautumisvajeen korjaamiseen tulee käyttää aikaa ja resursseja valveilla ollessa. 

Tärkeää onkin löytää se oma himmailumenetelmä. Ja muistaa, että menetelmiä tulee olla monenlaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi silloin, kun työpäivä on huidellut stressikäyrän yläpäässä ja takana on huonosti nukuttu yö, on hermostosi varmasti ylikierroksilla. Silloin olisi hyvä ottaa käyttöön hermostoa rauhoittava ja lempeä himmailumenetelmä. Kenties kevyt kävelylenkki metsään tai meren rannalle toimii tai voisit lukea runoja, maalata, tehdä rauhallisen joogan tai pitkän hengitysharjoituksen.

Jos taas olosi on alivireinen, vetämätön ja väsymys on kroonista pitkistä unista huolimatta, niin silloin himmailuaktiviteetti voikin olla jotain vähän vauhdikkaampaa. Alivireistä mieltä ja kehoa voisi hoitaa reippaalla ulkoilulla, dynaamisella joogaharjoituksella, hikisellä salitreenillä tai vaikka sambatunnilla. 

Kinkkistä tässä onkin se, että mistä tietää milloin mikäkin menetelmä on juuri se oikea ja mikä toimii ja mikä ei. Vastaus löytyy testaamalla ja treenamalla. Kokeile erilaisia asioita rohkeasti. Mikä toimi vuosi sitten ei toimi välttämättä nyt.

Mitä enemmän harjoittelet tunnistamaan kehosi ja mielesi välittämät signaalit ja ymmärrät palautumisen tarpeesi, sitä tehokkaammaksi palautujaksi tulet. Voi olla, että et tarvitse hengitysharjoituksista kuin sen yhden oikean, mikä toimii lähes aina. Turhaa silloin on käyttää energiaa uusiin meditaatiosovelluksiin. 


Himmailuvinkit

Mikä on sinun paras himmailuvinkkisi? Onko se jo löytynyt vai toistatko samaa mantraa vuodesta toiseen? Tai elätkö jonkun toisen himmailumenetelmien mukaan? Vievätkö trendit sinua johonkin suuntaan vai oletko lojaali vanhoille menetelmille?

Yhtä kaikki, kun sisäistää himmailun mielentilana ja osaa himmata itselle parhaalla tavalla oikealla hetkellä niin elämä on hyvää. Arki helpottuu, stressitasot laskevat ja mieli on utelias ja terävä.

Viime aikoina minun suosikki himmailuun on uimahallin lämpöaltaassa kelluminen ja sukeltaminen. “Uinti”reissuni ovat viikottaisia ja vietän ne pikkulasten seassa sukeltaessa ja vedessä kelluen. Ihan parasta - vielä kun saisin altaan vain itselleni, valot himmeäksi ja täyden hiljaisuuden :)

Joogaohjaajan työ on usein iltapainotteista, joten päivällinen tulee syötyä vasta myöhään illalla. Lähes jokailtainen palauttava arkirituaali on syöminen telkkarin äärellä, yhdessä perheeni kanssa jotakin hassua ohjelmaa katsoen. Ei kuulosta sivistyneeltä ja upealta, mutta ou jes - super palauttavaa!

Työsuhde-etuna saan harjoittaa joogaa ja aktiivisia palautumisharjoituksia päivittäin. Tämä pitää yrittäjän pakan ja pään kasassa, antaa keholle liikettä ja mielelle rauhaa. 


liity himmailijoiden kasvavaan joukkoon

Jos haluat liittyä himmailijoiden kasvavaan joukkoon, niin tervetuloa mukaan Himmaa Himassa palautumisen ja kehonhuollon kesäiselle verkkokurssille. Kurssi sisältää 10 videota ja on katsottavissa 1.6.-30.9.2022. Harjoitukset kulkevat mukana siellä missä sinäkin.

Himmaa Himassa on nyt ennakkomyynnissä 31.5. asti hintaan 45€, tämän jälkeen saat kurssin itsellesi 59 €. Lue lisää kurssista ja tule mukaan treenailemaan himmailutaitoja!

Pieni panostus, iso merkitys!


himmailuterveisin

Emma Uotinen

Emma on Himmaan perustaja & recovering hero. Voit tutustua Emmaan paremmin täältä.

Emma on 40+ kahden nuoren äiti, joka harjoittelee elämää ilman pingottamista. Hän rentoutuu kirjoittamalla ja elämää tutkimalla. Himmailua blogissa Emma jakaa ajatuksiaan stressistä, rentoutumisesta, joogasta, palautumisesta, elämästä ja himmailijan arjesta. Tervetuloa mukaan!

Previous
Previous

saapuvat ja lähtevät

Next
Next

hyvin palautunut, täydeksi latautunut