Olen tietoisesti päättänyt olla yrittäjä, joka viettää lomaa. Kannamme sitkeästi ajatusta yrittäjästä, jonka on painittava hikipajassa yötä myöden ympäri vuoden, muuten bisnes sakkaa. Tai oikeutamme loman itsellemme, kun passiivinen myynti verkkokurssien, klikkikumppanuuksien tms. avulla rullaa samalla, kun itse makoilemme mökkilaiturilla. Itse olen pyrkinyt siihen, että firman tilillä on sen verran virtausta, että lomalle voi jäädä, vaikka tuloja ei juurikaan loma-aikana tule. Koen, että palautumisen sanansaattajana minun on pidettävä huolta myös omasta palautumisesta. On aktiivisesti elettävä kuten opettaa.

Kesäloman viettämisen tapoja ja loman ajoittamisen mahdollisuuksia on lukuisia. Joillakin loma häämöttää horisontissa ja joillekin se on alkanut jo viikkoja sitten. Jotkut sopivat työnantajan (tai itsensä) kanssa, että lomaillaan kunnolla vasta talven hämärässä. Tärkeintä on, että malli on sinulle mieluinen ja ennen kaikkea vietät lomaa vuoden aikana.

 

On ilahduttavaa, että jotkut ovat todenneet realistisesti, että eivät kaipaa lomaa tai lomalle jääminen stressaa, koska rakastaa työtään niin kovasti. Toisaalta toivon, että näillä ihmisillä on myös muuta ajateltavaa, haastetta ja energiaa tuovaa toimintaa elämässään kuin työ. Niin ihanaa kuin se onkin. Näille henkilöille sopiva kesälomamalli on viettää pitkiä viikonloppuja neljän viikon totaali-irtautumisen sijaan.

 

Media on parhaillaan täynnä juttuja ja julkaisuja lomastressistä ja kuinka välttää se. Itse jäin pohtimaan lomastressin konseptia. Uskon, että monet meistä jäävät lomalle tuntien syvää palautumisvajetta tai lomastressi syntyy lomalle jäämisestä, tekemättömistä töistä, maailmasta, joka ei tullut tänäkään vuonna valmiiksi, tai kovasta palautumisen tarpeesta. Lomastressiä ei niinkään aiheuta itse loma vaan tilanne, odotukset ja olotila, miten sinne laskeudutaan.

 

Palautumiseen liittyvä kuorma on saattanut kasvaa isoksi kevään ja alkukesän aikana ja lomalta toivotaan oman palautumistarpeen tasapainottamista. Fiilistä, että ”saa vain olla”. Muistetaan lomallakin, että palautumisvaje ei korjaannu suorittamisella vaan himmaamisella. Anna itsesi unohtaa suoritteet, jotka liittyvät palautumiseen, tekemiseen tai tekemättä jättämiseen.

Kesällä tutun joogaharjoituksen voi siirtää vaikka uimarannalle. Kuva Himmaa oy 2023.

Liikunta palauttaa lomallakin

Osallistuin Firstbeatin järjestämään webinaariin, jossa käsiteltiin muun muassa lomalle asettautumista. Kiinnostavinta oli tulokset liikunnan ja palautumisen suhteesta. Liikuntakursseja tarjoavien opistojen kausi päättyy usein jo huhti-toukokuun vaihteessa ja monet lopettavat säännöllisen liikuntaharrastuksen kesäloman ajaksi. Ajatuksena varmaan aikatauluista vapautuminen, muut tekemiset ja lepoaika harrastamisesta. Parhaimmillaan, tai pahimmillaan, harrastustauko voi venyä jopa neljän kuukauden mittaiseksi. Tämä on 1/3 koko vuodesta. Tämän seurauksena syksynä harrastuksen käynnistely vaatii suurta mielen lujuutta, aivojen uudelleen ohjelmointia ja sinnikkyyttä.

 

Firstbeatin laajan tutkimuksen mukaan työikäisten palautumisvaje ja koettu stressi on keskitasoa korkeampi heinäkuussa, joka on suomalaisten suosituin lomakuukausi. Liikunnan osuus elämässä on hälyttävän alhaalla, mutta unen määrä selkeästi muita kuukausia parempi. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että jos liikunta EI unohtuisi lomalla, olisimme huomattavasti palautuneempia ja jaksavampia myös kesäloman aikana. Miltä tämä kuulostaa? Voisiko omia liikuntatottumuksia ajatella uusiksi ja jatkaa liikkumista myös kesälomalla, vaikka vähän eri tavalla kuin muina vuoden aikoina?

Himmaan ja minun vinkit lomalle

 1. Valmistaudu ja ennakoi

Valmistaudu lomalle jäämiseen ja ennakoi työhön paluuta. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi hoitamalla juoksevat ja tylsät hallinnolliset asiat pois ennen lomalle jäämistä. Maksa ja tee laskut ja ajasta ne. Täytä työajanseuranta, arkistoi kevään projektit ja dokumentit pois työpöydältä. Kirjaa ylös salasanat ja tunnukset, jotta muistat ne myös lomilta palattuasi. Laadi sähköpostiin ja muihin tärkeisiin kanaviin lomaviesti. Tee lista työtehtävistä, joista lomalta paluu kannattaa aloittaa.

2. Täytyy, pitäisi, haluan

Laadi lista asioista, jotka sinun TÄYTYY tehdä loman aikana. Tee myös lista asioista, joita sinun PITÄISI tehdä lomalla. Ja lopuksi kirjoita hyvää oloa tuova lista asioista, joita HALUAT tehdä lomasi aikana. Tämä antaa perspektiiviä lomaan ja omaan ajankäyttöön.

3. Liiku

Tee pieniä liikunnallisia aktiviteetteja joka päivä. Siirrä treenikamat ulos tai nauti ilmastoiduista saleista ja studiotiloista. Tutki lomareissuilla paikalliset joogastudiot ja tanssisalit. Osallistu ulkomailla tunneille vieraalla kielellä, uuden opettajan ohjauksessa täysin uudessa ympäristössä. Nauti vedestä ja sen tuomista mahdollisuuksista – ui, suppaile, souda, sukeltele! Liiku luonnossa ja siirrä joogamatto puun varjoon tai laiturin aurinkoon. Muuta käsitystäsi liikunnasta – joogaharjoitus voi olla yksi maadoittava liike, muutama aurinkotervehdyssarja tai meditaatiohetki. Ainoa oikea liikunnan muoto ei ole vähintään 60 min pituinen hikitreeni. Seuraa myös Himmaan vinkkejä somessa heinäkuun aikana!

4. Lepää 

Nuku, kun nukuttaa. Äläkä pode tästä huonoa omatuntoa. Lepoa ei tarvitse myöskään ansaita. Joillekin meistä rytmin muuttaminen on lomalla parasta, joillekin pahinta. Tutki, mistä mielesi nauttii! Reissupäivien jälkeen pidä lepopäiviä kotosalla.

5. Suunnittele

Minulle loma alkaa jo talven pimeinä päivinä. Jonkinlainen lomasuunnitelma tuo minulle rauhaa, turvaa ja auttaa minua palautumaan paremmin. Nautin ajatuksesta, että tulevaisuudessa siintää jokin arjesta poikkeava ihanuus, jota kohti mennä! Minä palaudun parhaiten, kun en ole kotona tutuissa ympyröissä. Kaipaan poistumista tutuista rutiineista, pois työn ääreltä fyysisesti. Pyrin järjestämään omalle loma-ajalleni aina jonkun pätkän, kun olen poissa Turusta, kotoa ja studiolta. Samalla tsemppaan ja valmennan itseäni hyväksymään sen, että tämä muuttaa arkisia rutiineja, kuten siivousta, ruokailuja yms. Pidän tätä itselleni hyvänä tapana resilienssin kasvattamiseen, luovuuden lisääntymiseen ja epätietoisuuden sietämiseen.

Instagram @ihmemies_macgyver 2023.

Aina tulee uusi loma!

Ja mikä tärkeintä, loma on (valitettavasti) vain muutama viikko vuoden aikana. Isoimmat teot oman jaksamisen, stressin ja palautumisen eteen tehdään ihan tavallisena arkipäivänä. Ja aina tulee onneksi uusi vuosi ja uusi loma.

 

Himmaa palautumisstudion viikkotunnit ovat tauolla juhannuksesta 30.7. asti. 31.7-24.8 käynnistyy studion kesäjoogat ja viimeinen studiokuukausi, kunnes uudet tuulet puhaltavat Himmaan työkalenteriin. Elokuussa viimeistään on aika käyttää hankitut joogakortit ja lahjakortit!

Palauttavaa ja lempeää loma-aikaa sinulle!

Lomaterveisin,

emma

ps. Onko oma suorittajaminä saanut ylivallan? Kaipaatko merkityksellisyyden tunnetta, mutta energiat suuntautuvat tällä hetkellä mielestäsi vääriin asioihin? Oletko kenties hetkellisesti hukassa oman tekemisesi ja onnellisuuden tunteen kanssa?

Tervetuloa Himmaan palautumisvalmennuksen pariin. Olemme uudistamassa valmennuspakettaja entistä kokonaisvaltaisimmiksi kesän aikana. Kenties syksyllä olisi aika aloittaa juuri sinun polkusi kirkastaminen ja suoritusvapaan elämän hahmottaminen? Ota yhteyttä emma@himmaa.fi ja jutellaan lisää!

Emma Uotinen

Emma on Himmaan perustaja & recovering hero. Voit tutustua Emmaan paremmin täältä.

Emma on 40+ kahden nuoren äiti, joka harjoittelee elämää ilman pingottamista. Hän rentoutuu kirjoittamalla ja elämää tutkimalla. Himmailua blogissa Emma jakaa ajatuksiaan stressistä, rentoutumisesta, joogasta, palautumisesta, elämästä ja himmailijan arjesta. Tervetuloa mukaan!

Previous
Previous

ajatelmia uuteen vuoteen

Next
Next

Suorittaja sisällämme