Menikö kesäloma akkuja ladatessa ja kevään työrutistuksesta toipuessa? Pitkään jatkunut stressitila ja työkiireet vaativat pitkän palautumisajan. Kenties palautumisvaje on päässyt niin suureksi, että kesäloman neljän viikon lepo ei riitä siitä toipumiseen. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Tärkeää olisikin ymmärtää, että palautuminen on keskeinen osa työssäjaksamista -ja hyvinvointia.

Arjen ja työpäivän aikainen palautuminen on avain hyvinvointimme kannalta merkitykselliseen työpäivään. Kukaan tuskin haluaa tilannetta, että pitkään odotettu ja kaivattu loma menee työstä palautumiseen ja toipumiseen. Jos lomalla olo aika menee rasituksesta ja uupumuksesta palautumiseen, milloin sitten teet kaikkia niitä kivoja ja sinulle voimaa tuovia asioita?

Minulta kysytään usein, mistä ja miten oikein pitää palautua? Kotimaisen Firstbeatin tekemän tutkimuksen (2021) mukaan suomalaisista työikäisistä n. 70 % kärsii merkittävästä palautumisvajeesta. Vajetta voi syntyä myös esimerkiksi kuormittavasta parisuhteesta, omasta tai läheisen sairastelusta tai vaikkapa vauvavuoden heräilyistä. Mutta suurin osa suomalaisista kokee palautumsivajeen syntyvän kuormittavasta työelämästä. Jos teet fyysistä työtä, palautumisvaje voi tuntua kehon fyysisenä kuormitustilana, tietointensiivisissä asiantuntija-ammateissa toimivilla työntekijöillä palautumisvaje on pääosin henkistä kuormitusta - stressiä, ahdistusta ja kiirettä. 

Miksi palautuminen on tärkeää?

Palautumisella tarkoitetaan toipumista koetusta fyysisestä ja/tai henkisestä kuormituksesta. Palautumista tarvitaan, jotta kehomme ja mielemme eivät kuormitu liikaa, hermostomme rauhoittuu ja pysymme toimintakykyisiä. Kun palaudumme, stressitasomme laskee, kehomme rentoutuu, hengityksemme on vapaata ja hermostomme ei käy ylikierroksilla. Palautuneena pystymme tekemään parempia päätöksiä, olemme mukavampia työkavereita ja tehokkaampia työntekijöitä.

Noin 90 % palautumisesta tapahtuu, kun nukumme. Syvä ja riittävän pitkä uni lataa akkumme tulevaa päivää varten. Merkittävä palautumisvaje vaikuttaa epäsuotuisasti myös tähän tärkeään voimavaraan - nukumme katkonaisesti ja liian vähän. 

Suomalainen palautuu työpäivän aikana keskimäärin 13 min (Firstbeat 2019). Tämä tarkoittaa, että 13 minuuttia työpäivän aikana emme ole ylikierroksilla, kuormittuneita tai stressaantuneita. Palautuminen on myös taito, jonka usein huomaa vasta, kun se puuttuu tai häviää. Onneksi palautumistaitoja voi harjoitella. Miksi et siis tukisi omaa palautumistasi säännöllisellä harjoittelemisella, samoin kuin treenaat lihaksiasi kuntosalilla tai teet juoksuohjelmaa tavoitteena maratoni ensi kesänä?

Palautumistarve ja palautumisen tavat ovat yksilöllisiä

Oletko miettinyt, miksi toinen kuormittuu herkemmin kuin toinen? Jotkut meistä reagoivat esimerkiksi työpaikan (aisti)ärsykkeisiin voimakkaasti ja jotkut tuntuvat nauttivan, mitä enemmän hälyä on ympärillä. Tiedätkö sinä, mikä juuri sinua palauttaa? 

Palautumisen tavat ovat yksilöllisiä ja muuttuvat, kuten sinäkin. Mikä toimi kymmenen vuotta sitten, ei välttämättä enää tuota samanlaisia tuloksia. Siksi onkin tärkeää treenata omia palautumistaitoja suoritusvapaasti ja avoimin mielin. Muutama täsmäase erilaisiin palautumistilanteisiin riittää. Palautumisvalmennus ja palautumisharjoittelu ovat tähän hyviä välineitä. Valmennuksen ja harjoittelun avulla voimme etsiä juuri sinulle hyviä tapoja palautua. Alivirittyneelle mielelle pieni aktivointi ja liike saattavat auttaa. Ylivirittynyt ihminen treenaa mielellään kovaa, mutta todellisuudessa lepo ja rauhallinen hengitysharjoitus voikin olla silloin parempi vaihtoehto.

himmaa business yritysten tukena

Työskentelen intohimoisesti paremman arjen, työelämän ja ihmisyyden puolesta. Himmaa Business on yrityksille suunniteltu kokonaisuus, mikä sisältää monenlaisia palautumista tukevia palveluita työyhteisöille. Tarjoamme yrityksille, tiimeille ja yksittäisille työntekijöille suunnattuja valmennuksia, kehollisia harjoituksia, luentoja ja työpajoja. 

Hyvä työelämä tarkoittaa myös hyviä palautumistaitoja. Himmaan työyhteisövalmennuksissa käsittelemme työelämän arkea ja sen kompastuskiviä. Ryhmävalmennuksissa voimme keskittyä yksilön ja yhteisön palautumistaitoihin ja siihen, miten työpaikalla tuetaan palautumista ja ymmärretään sen merkitys työn tekemisen laadussa.

Uutena tuotteena on valmennusyritys JUJU Worksin kanssa yhdessä kehitetty ReWorks. Tämä on erityisesti työyhteisöille suunnattu palautumisvalmennus, jossa näitä taitoja voi harjoitella turvallisesti ja yhteisöllisesti ammattitaitoisten valmentajien ohjauksessa. Yritys saa käyttöönsä psykologin ja työyhteisövalmentajan sekä Himmaan psykofyysisen palautumisvalmennuksen asiantuntijuuden. ReWorks  startti ja sitä tukevat moduulit keskittyvät sekä yksilö -että työyhteisötasolla palautumisen haasteisiin ja lähdemme ratkomaan näitä haasteita yhdessä.

Lähde mukaan etsimään palautumisen taikaa ja totea, että lomaa ei kannata käyttää työstä palautumiseen. Isoin työ palautumistaidoissa tehdään työpäivän aikana.

Hyvinvoivaa työarkea toivotellen,

emma

Emma Uotinen

Emma on Himmaan perustaja & recovering hero. Voit tutustua Emmaan paremmin täältä.

Emma on 40+ kahden nuoren äiti, joka harjoittelee elämää ilman pingottamista. Hän rentoutuu kirjoittamalla ja elämää tutkimalla. Himmailua blogissa Emma jakaa ajatuksiaan stressistä, rentoutumisesta, joogasta, palautumisesta, elämästä ja himmailijan arjesta. Tervetuloa mukaan!

Previous
Previous

kestävää hyvinvointia

Next
Next

saapuvat ja lähtevät